Tarinamme

”Pilaat elämäsi jos menet kokkikouluun”, totesi yläasteen matematiikan opettaja kun kerroin haluavani ravintolakouluun. Opettajan kannustavista sanoista huolimatta lähdin ravintolakouluun ja suoritin lukion samalla kertaa. 

Kasvoin Helsingin ytimessä. Kokiksi taisin kasvaa jo 5-vuotiaana kun katsoin äidin kanssa telkkarista kokkiohjelmia ja päätin, että minusta tulee kokki. Tämä päätös aiheutti paineen oppia äkkiä lukemaan, jotta pääsin seurakunnan kerhoon kokkaamaan.  

Ensimmäinen kokin työpaikkani Palace Gourmet’ssa oli heitto suoraan syvään päätyyn. Päädyimme työkaverin kanssa vastaamaan terassista ihan nöösipoikina. 

Palacen jälkeen pääsin mukaan Suomen tähän asti ainoaan kahden tähden paikkaan Chez Dominiqueen. Hans Välimäellä oli spontaani tyyli keksiä uusia ruokaideoita ja hän myös piti huolen siitä, että uudet ideat tuodaan asiakkaiden lautasille. 

Hans Välimäen Dominiquesta sain kutsun Pekka Terävän Ravintola Oloon ja siitä tuli pitkä matka. Olo Groupissa vedin Ravintola Emoa 8 vuotta ja vuonna 2017 sain kunnian tulla valituksi Vuoden Keittiöpäällikkö/mestariksi. Olon porukassa opin sen, että työyhteisön täytyy olla hitsautunut yhteen, jos haluaa tuloksia. Menestys syntyy yhdessä.

Ilkka Lääveri keittiössä

Kokkina oppii arvostamaan raaka-ainetta ja on erityisen antoisaa kun pääsee katsomaan, kuinka salaatti kasvaa tai vasikka syntyy. Uskon, että moni tässä ammatissa Suomessa menestynyt on aidosti kiinnostunut siitä, mitä luonto tarjoaa. Itse olen todella innostunut lampaankäävästä, muikuista, kuusenkerkästä tai hyvin kasvaneista uusista perunoista. Niistä, joita saa ihan ensimmäistä kertaa sinä kesänä keittää ja pyöräyttää vähän voissa. 

Parasta kokkauksessa ovat ihmiset. Siksi asiakkailta saatu palaute on oikeasti työn paras puoli. Sillä palautteella elää pitkään. On ollut hienoa päästä myös kehittämään Huonon Äidin valmisruokia ja juomatuotteita yhdessä yleisön kanssa sekä mikä parasta, päästä julkaisemaan uusi ruokakirjamme Kokkauksia.

Nauttikaa.

Keittiömestari ja Museoravintola Luston ravintolapäällikkö 

Ilkka Lääveri

Ilkka Lääveri

Our story

”You will ruin your life if you go to cooking school”, said my secondary school math teacher when I told her that I wanted to go to culinary school. Despite the encouraging words of my teacher, I did enroll in a culinary school and also managed to get through high school simultaneously.

I grew up in the heart of Helsinki. I decided to become a chef as early as at the age of 5, inspired by the cooking shows on TV I used to watch together with my mother. This decision pushed me to learn to read very early, as I wanted to attend the cooking club in our church.

My first job as a chef at Palace Gourmet was really a jump in at the deep end. Along with a colleague, who was also a total novice in the field, we were appointed to take responsibility of the terrace operations.

After Palace I joined Chez Dominique, the only 2-star Michelin Restaurant in Finland so far. Hans Välimäki had a spontaneous style of inventing new food ideas. He also made sure that the ideas were presented on the plates of the customers.

While working at Chez Dominique, Pekka Terävä invited me to join Restaurant Olo. This journey proved to be a long one. In the Olo Group, I was in charge of Restaurant Emo for 8 years. In 2017, I was honored to receive the Executive Chef of the Year award. Working with the Olo team really taught me that if you want to achieve results, the whole team must be tightly welded together. Working together is the key to success.

A chef learns to appreciate the ingredients and for me, it’s especially rewarding when I get to see for example how lettuce is grown or a calf is born. I believe that many successful chefs in Finland are genuinely interested in the treasures that nature has to offer. I get really excited about Finnish specialities like sheep polypore mushrooms, vendace, spruce sprouts or the first potatoes of the summer. Just boil the small beauties and serve them with some butter. Pure bliss!

The best thing about cooking are the people. That’s why the feedback I get from my customers really is the best part of my job. That feedback keeps going for a long time. It has also been great to be able to develop Mom of Finland ready-made meals and beverages together with the followers, and best of all, to publish our brand new cookbook Kokkauksia.

Enjoy.

Head Chef and Restaurant Manager of Museum Restaurant Lusto

Ilkka Lääveri